Ciąg
nowy:
Szósty wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 6. Ile wynosi S11 ?
29 paź 14:17
olekturbo: za mało informacji
29 paź 14:18
ICSP: S11 = 11 * a6 = 11 * 6 = 66
29 paź 14:20
Eta:
29 paź 14:27
Eta:
Sn= me*n , me−− mediana
me=6 n=11 ⇒ S11=66
29 paź 14:29
Mila:
Albo tak:
| | a1+a11 | | 2a1+10r | |
S11= |
| *11= |
| *11=(a1+5r)*11= |
| | 2 | | 2 | |
=a
6*11=6*11=66
29 paź 15:57
Eta:
Na jedno wychodzi
29 paź 16:05
Mila:
Musi wyjść tak samo.
29 paź 16:25
5-latek: Dzien dobry Paniom

Pani
Eto prosze mi wtlumaczyc o co tutaj chodzi z ta mediana .
Pytam bardzo powaznie bo nie rozumiem .
29 paź 17:02
Eta:
a
1,a
2, a
3, a
4,a
5 ,
a6 ,a
7,a
8,a
9,a
10,a
11
| a1+a11 | | a2+a10 | |
| = |
| = ...... = a6 −−wyraz środkowy ( mediana) |
| 2 | | 2 | |
| | a1+a11 | |
S11= |
| *11= a6*11 = me*11 |
| | 2 | |
Jak też napisała
Mila
| | a1+a11 | | 2a1+10r | |
S11= |
| *11= |
| *11= (a1+5r)*11= a6*11 |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 17:28
5-latek: Naprawde bardzo Ci dziekuje

Juz kilka razy widzialem Twoje rozwiazania wlasnie z ciagow z mediana i tak sie zastananwialem
jak ?
Teraz juz wiem .
Jeszcze raz dziekuje
29 paź 17:34
Eta:
Na zdrowie
29 paź 17:38
Mila:
Mogę Ci jeszcze inaczej wytłumaczyć dlaczego tak jest.
Warto zapamiętać sposób Ety.
Jeżeli dla nieparzystej liczby wyrazów c. a. masz dany wyraz środkowy:
a1, a2, 10, a4, a5
,10−2r, 10−r, 10, 10+r,10+2r
S=10*5=50
29 paź 21:44
5-latek: Milu 
Rowniez bardzo dziekuje .
Maturzysci powinni korzystac z takich wiadomosci a nie pisac kolejnych postow (czy dam rade
,jakie zbiory
Tutaj wlasnie sa zbiory zadan
29 paź 21:48
Eta:

Maturzystów na forum z roku na rok coraz mniej

Pojawią się dopiero przed
poprawką w sierpniu
29 paź 21:49
5-latek: Eta 
Ja tez sobie tak mysle ze bardzo duzo maturzystow pojawia sie teraz na forum (wiesz kogo mam na
mysli
udajac wlasnie maturzystow .
29 paź 21:54
Mila:
Oby nie tacy jak jeden znany nam dobrze
29 paź 23:56