granica
aska: Proszę o pomoc, mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ten ciąg jest zbieżny:
an = 2 * 12n−1
29 paź 14:02
Adamm: | | 1 | |
zakładam że powinno być an=2*( |
| )n−1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
ciąg jest geometryczny o ilorazie q= |
| , ponieważ |q|<1 to jest on zbieżny |
| | 2 | |
29 paź 14:09
Ciekawy:
| | 1 | | 1 | |
Dlatego,że: an = 4*( |
| )n , a ciąg ( |
| )n jest zbieżny do 0 |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 14:09
PW: To jest oczywiste, np.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )5 = |
| , ( |
| )6 = |
| , ( |
| )7 = |
| , |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 64 | | 2 | | 128 | |
itd. − im większa liczba w wykładniku, tym wartość potęgi mniejsza (zbliża się do zera).
Matematyk powie, że to dobra intuicja, ale trzeba formalnie udowodnić, że granicą ciągu jest 0.
29 paź 14:13
PW: Nie widziałem odpowiedzi Kolegów, ale w ten sposób masz trzy "wytłumaczenia"
29 paź 14:16