prawdopodobieństwo
kasia: Dany jest kwadrat G składający się z g pikseli, oraz koło w środku kwartatu F składające się z
f pikseli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy losowym wybraniu trzech pikseli z G,
dokładnie dwa będą częścią F?
29 paź 13:57
PW: | | f | |
Przy pojedynczym wyborze prawdopodobieństwo trafienia piksela z F (sukcesu) jest równe |
| . |
| | g | |
Doświadczenie powtarzamy 3 razy i oczekujemy dokładnie 2 sukcesów.
29 paź 14:45
g:
p1 = f/g
p2/3 = p1*p1*(1−p1) + p1*(1−p1)*p1 + (1−p1)*p1*p1 = 3*p12*(1−p1)
29 paź 14:45
kasia: @PW
Czy mógłbyś dokładniej?
29 paź 15:05
kasia: @g
jakieś wytłumaczenie?
29 paź 15:05
PW: Jest to schemat Bernoullego, w którym liczba powtórzeń N = 3, prawdopodobieństwo sukcesu
| | f | | f | |
p = |
| , prawdopodobieństwo porażki q = 1 − |
| . |
| | g | | g | |
29 paź 15:12