prawdopodobieństwo
kasia: 3 uczniów wybiera przypadkowo jedną z trzech grup. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z
nich znajdzie się w innej grupie?
29 paź 13:38
PW: Każdy z wyników wyborów jest przyporządkowaniem
f(1) = x
1, f(2) = x
2, f(3) = x
3,
gdzie x
1, x
2, x
3 ∊ {1, 2, 3}.
Wszystkich funkcji
f: {1. 2. 3} → {1, 2, 3}
jest 3
3 = 27 (funkcje takie nazywane są wariacjami z powtórzeniami).
Funkcji różnowartościowych − o których mówi zadanie − jest 3! = 6 (są to permutacje zbioru
3−elementowego).
| | 6 | |
Odpowiedź: Prawdopodobieństwo, że każdy z nich wybierze inną grupę jest równe |
| = |
| | 27 | |
29 paź 13:48
Adamm: 1 ma dowolny wybór, 2 ma 2/3, 3 ma 1/3
29 paź 13:48