Logarytmy
Ciekawy:
| | 1 | |
log2(x2−2)− |
| log2(x−3) = 1 |
| | 2 | |
29 paź 13:16
Ciekawy:
| | 1 | |
Nie tak ... log2(x2−2) − |
| log2(x−3)2 = 1 |
| | 2 | |
29 paź 13:18
Adamm: Z: (x−3)
2>0, x
2−2>0
x∊(−
∞;−
√2)∪(
√2;3)∪(3;
∞)
log
2(x
2−2)−log
2|x−3|=1
x
2−2=2|x−3|
1. x>3
x
2−2x+4=0
brak rozwiązań
2. x<3
x
2+2x−4=0
(x+1)
2=5
x=
√5−1 lub x=−
√5−1
x=−
√5−1
29 paź 13:26
Adamm: w 2. zamiast x2+2x−4=0
x2+2x−8=0
x=−4 lub x=2
29 paź 13:32
Ciekawy:
Podstaw : x = 2
29 paź 13:33
PW: A podstawiać chcesz do wersji z 13:16?
29 paź 13:40
Adamm: PW trochę niewykonalne
29 paź 13:43
PW: Dlatego dziwię się − o co idzie Ciekawemu − Twój sposób rozwiązania wersji z 13:18 nie
wymaga sprawdzania, wynik z 13:32 to dobre rozwiązania.
29 paź 13:55
Ciekawy:
Ciekawemu chodziło o to,że rozwiązanie z 13:26 jest nieprawidłowe, natomiast z 13:32 już tak.
29 paź 13:58
PW: Rozumiem.
29 paź 14:07