1 | ||
∫ | dx | |
x4−1 |
1 | 1 | A | B | Cx+D | |||||
= | = | + | + | ||||||
x4−1 | (x−1)(x+1)(x2+1) | x−1 | x+1 | x2+1 |
1 | 1 | 1 | ||||
A= | , B=− | , C=0, D=− | ||||
4 | 4 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
∫ | dx=∫ | * | +(− | ) | +(− | ) | dx = | |||||||
x4−1 | 4 | x−1 | 4 | x+1 | 2 | x2+1 |
1 | 1 | 1 | ||||
= | ln|x−1|− | ln|x+1|− | arctgx+C | |||
4 | 4 | 2 |
1 | 1 | (1−x2)+(1+x2) | ||
= | ||||
x4−1 | 2 | (x2−1)(x2+1) |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | (− | + | ) | ||||
x4−1 | 2 | 1+x2 | x2−1 |
1 | 1 | 1 | 1 | (x+1)−(x−1) | ||||
= | (− | + | ) | |||||
x4−1 | 2 | 1+x2 | 2 | (x+1)(x−1) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | (− | + | ( | − | )) | ||||||
x4−1 | 2 | 1+x2 | 2 | x−1 | x+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 2 | |||||
= | ( | − | − | ) | |||||
x4−1 | 4 | x−1 | x+1 | 1+x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |