trójkat
Zosia: Niech ABC bedzie trójkatem równoeramiennym gdzie AC=AB, oraz niech E i D beda punktami
odpowiednio na AC oraz AB tak ze AE = ED = DC = CB. Oblicz ∡A.
29 paź 12:35
Eta: Sprawdź treść zadania
29 paź 14:13
Eta:

w ΔABC 9α=180
o⇒
α=20o
ale wtedy w ΔBCD 10α=200
o sprzeczność
29 paź 14:26
an:
Nie ma tu sprzeczności ∡BDC=3α
29 paź 21:38
Eta:
Ano tak

( źle oznaczyłam ten kąt
Dzięki za poprawkę
29 paź 21:40
Eta:

Poprawiam
| | 180 | |
w Δ ABC : 3α+3α+α=180o ⇒ α=( |
| )o |
| | 7 | |
29 paź 21:45