Wyraz czy numer indeksu?
pytajnik223: Jak należy to rozumieć?
"ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a, różnicy b z przedziału od a do c"
czyli a to pierwszy wyraz ciągu, b różnica, c ostatni wyraz ciągu/wartość, której nie
przekraczać czy a pierwszy wyraz, b różnica i c numer indeksu ostatniego wyrazu?
(wiem że głupie pytanie)
28 paź 23:57
5-latek: napisz tresc zadania .
28 paź 23:58
pytajnik223: Zadanie z programowania gdzie trzeba stworzyć rekurencyjnie metodę, która działa rekurencyjnie
i sumuje liczby z ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a, różnicy b z przedziału od a do
c.
Taka treść zadania, trochę abstrakcyjna..
29 paź 00:01
5-latek: To naprawde nie pomoge (nie znam sie na tym .
29 paź 00:02
Dziadek Mróz:
function suma(a, b, c)
{
if (a >= c)
{
return 0;
}
else
{
return a + suma(a+b, b, c);
}
}
k − ilość iteracji (elementów w ciągu)
Ciąg arytmetyczny dla a
1 = 0, b = 2, c = 7
suma(0, 2, 7)
0 >= 7 N return 0 + suma(2, 2, 7) k = 1
suma(2, 2, 7)
2 >= 7 ? N return 2 + suma(4, 2, 7) k = 2
suma(4, 2, 7)
4 >= 7 ? N return 4 + suma(6, 2, 7) k = 3
suma(6, 2, 7)
6 >= 7 ? N return 6 + suma(8, 2, 7) k = 4
suma(8, 2, 7)
8 >= 7 T return 0 k = 5
0 jest neutralne dla sumy, 0 + 1 = 1, 0 + 123 = 123
ta iteracja się nie liczy bo jest warunkiem istnienia elementu w ciągu
6 + 0 = 6
4 + 6 = 10
2 + 10 = 12
0 + 12 = 12
| | a1 + an | | 0 + 6 | | 6 | |
Sn = |
| * (k − 1) = |
| * 4 = |
| * 4 = 3 * 4 = 12
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wynik poprawny
29 paź 00:33
pytajnik223: Dziękuję kolego też tak myślałem i moja metoda działa na zasadzie, którą przedstawiłeś.
Wątpliwości miałem, bo mój kolega robił:
function suma(a, b, c)
{
if (a == c)
{
return 0;
}
else
{
return (a+b*c) + suma(a, b, c−1);
}
}
o w ten sposób
29 paź 00:37