Sprowadź do postaci wykładniczej i trygonometrycznej.
Kanarak: Witam. Chcialbym policzyc postac wykladnicza i trygonometryczną z (1+2i)*(1−i). Niestety
zatrzymuję się
na policzeniu cos i sin −
|z|=√32 + 12
|z|=√10
cos=3*√10/10
sin=√10/10
28 paź 22:26
piotr: 3+i =√10(3√10/10 + i√10/10) = √10ei*arctg(1/3)
28 paź 22:32
Kanarak: Wielkie dzięki, ale mógłbym też prosić o wyjaśnienie?
28 paź 22:35
Kanarak: I co mogę podstawić za kąt do postaci trygonometrycznej? Po prostu arctg(1/3), czy mam to jakoś
przekształcić?
28 paź 22:37
5-latek: Ja gotowalem kisiel ale widze ze pomoc dostales
28 paź 22:37
Kanarak: No, tylko dalej mam problem ze sprowadzeniem tego kąta
28 paź 22:38
Kanarak: I nie za bardzo ogarniam skąd się wziął arctg(1/3)
28 paź 22:41
Kanarak: Pomoże ktoś?
28 paź 22:44
5-latek: ja mysle ze kolega
piotr policzyl argument z tangensa ( a nie z sinusa i cosinusa )
Ale to musi on CI wytlumaczyc . ja nie chce sie za bardzo wcinac
28 paź 22:46
piotr: trygonometryczna:
√10(cos(arctg(1/3))+isin(arctg(1/3))) i tak zostawiasz, bo w matematyce podajemy wartości
dokładne a nie 18.4349o bo tyle w przybliżeniu wynosi arctg(1/3)
28 paź 22:47
piotr: sinθ/cosθ = 1/3
28 paź 22:49
Kanarak: Ok, czyli przy wyprowadzaniu postaci wykładniczej wziąłen arctg(1/3) z przybliżenia dzielenia z
tymi pierwiastkami?
28 paź 22:50
Kanarak: Jest jakaś reguła, co należy robić w takich przypadkach, w których tego nie ma w tabelce?
Zawsze składamy sinX z cosX na tangensa i tak zostawiamy i podkładamy?
28 paź 22:51
piotr: jak masz tg = √3 no to arctg jest π/3 to wpisujesz w wykładniku e
28 paź 22:54
Kanarak: Tylko, że tutaj tg wynosi przecież 1/3, tak?
sin=√10/10
cos=3*√10/10
tg=sin/cos
tg=1/3
28 paź 22:57
piotr: tak tu tg = 1/3
28 paź 22:58
Mila:
Argument liczby zespolonej.
Jeżeli nie możesz wyznaczyć konkretnej miary kąta φ dla liczby:
z=a+bi
to
z=3+i
a=3 , b=1
28 paź 23:00
Kanarak: Hm, to tutaj wychodzi moja niewiedza z funkcji cyklometrycznych

Powiedzmy że te 1/3 to x, w
jaki sposób z tg(x) zrobić arctg(x')?
28 paź 23:02
Kanarak: O, właśnie zauważyłem post Mili, wielkie dzięki!
28 paź 23:02
Kanarak: @Mila
czy muszę do tych przekształceń znać jeszcze jakieś wzory tego typu, żeby mnie przypadkiem nic
nie zaskoczyło?
28 paź 23:05
5-latek: Oczywiscie ze tak
Musisz umiec wyprowadzic np cosinus i sinus czy tangens takich kątow jak (18
o, 15
o,
36
o72
o.
czasem tez przydaja sie wartosci kąta 75
o , !2
o
Wioec naprawde zacznij sie pilie uczyc .

Widzisz nie jestem niemily
28 paź 23:10
Mila:
| | 1 | | π | | π | |
1) tg(x) = |
| , x∊(− |
| , |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2) arccos(cosx)=arccos( |
| ) |
| | 5 | |
28 paź 23:10
Kanarak: Wielkie dzięki, a co do wyprowadzania tych kątów, to gdzie mogę znaleźć odpowiednie źródła, z
których mogę się tego nauczyć?
28 paź 23:17
28 paź 23:23
5-latek: Widzisz
Milu jak go to interesowalo ?
28 paź 23:54
Kanarak: Dzięki bardzo za wszystko
28 paź 23:55
5-latek: Ale przeciez mogles sobie samemu znalezc takie materialy
jakby nie bylo jestes studentem .
No dobrze . Ja ze swej strony polecam ksiazke Trygonometria profesora Widolda Janowskiego .
29 paź 00:01
Kanarak: Tylko, że dowiedziałem się o tym, że jest mi potrzebna ta wiedza kilka godzin temu. Koledzy na
starszym roku po prostu poddawali się i zdawali na 3, a do wystarczy wiedza z podstawowych
tabelek. Na razie jestem na etapie znajdywania sobie zadań. :V
29 paź 00:17