wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Ania: wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)= x*√x−6x+3
28 paź 21:59
5-latek: Funkcje mozna zapisac tak
f(x) =x3/2−6x+3
Teraz licz pochodna
28 paź 22:02
Adamm: x≥0
√x=4
x=16
f'(x)>0
√x>4
x>16
f'(x)<0
x<16
ekstrema lokalne: x=16, x=0
28 paź 22:03
Ania: a jak obliczyć, ze to jest minimum?
28 paź 22:06
Adamm: wiesz że jest to minimum ze względu na znak pochodnej
28 paź 22:15
piotr: min{x√x−6 x+3}=−29 w x=16
w punkcie x = 6 pochodna zmienia znak z "−" na "+" stąd minimum
28 paź 22:38
piotr: oczywiście w punkcie x = 16
28 paź 22:39
Ania: dzięki
28 paź 22:59