ciagłość
pro: | | 1 | |
Spawdz ciągłość funkcji f(x)=∑n=1∞ (x+ |
| )n |
| | n | |
28 paź 21:52
g: Funkcja będzie ciągła jeśli f(x+dx) = f(x) + dx*A + B i A jest ograniczone oraz B→0 dla dx→0.
Poniżej próba rozwiązania, ale nie do końca.
f(x+dx) = ∑ [(x+1/n) + dx]n = ∑ [(x+1/n)n + (x+1/n)n−1*n*dx + n2*o(dx2) + n3*o(dx3)
+...] =
= f(x) + dx * ∑ [n*(x+1/n)n−1] + ∑ [n2*o(dx2) + n3*o(dx3) +...]
Żeby f(x) była ciągła potrzeba:
1) szereg f(x) musi być zbieżny. jest zbieżny dla x ∊ (−1; +1).
2) ∑ [n*(x+1/n)n−1] musi być zbieżny. zdaje się że jest zbieżny w tym samym zakresie x.
3) limdx→0 ∑ [n2*o(dx2) + n3*o(dx3) +...] = 0. nie wiem czy tak jest, bo suma jest
do n=∞.
29 paź 15:25