zbadaj monotoniczność ciągu
irek: Zbadaj monotoniczność ciągu an=n−√n2+4n
28 paź 20:24
Janek191:
Oblicz an+1 − an
Jeżeli an+1 − an < 0 to ciąg (an) jest malejący.
28 paź 23:33
Jack: Najpierw dziedzine jeszcze czyli n∊(0;∞)
Przy czym n∊N zatem liczba 1 jest najmniejsza nalezaca do dziedziny
28 paź 23:38
Janek191:
W ciągach D = N+
29 paź 09:58
Adamm: an+1−an=√n2+4n−√n2+6n+5+1
√n2+4n−√n2+6n+5+1<0
√n2+4n+1<√n2+6n+5 ponieważ obie strony są dodatnie
n2+4n+2√n2+4n+1<n2+6n+5
2√n2+4n<2n+4
4n2+16n<4n2+16n+16
0<16
zatem dla n∊ℕ mamy
√n2+4n−√n2+6n+5+1<0, ciąg ten jest malejący
29 paź 10:12