Uzasadnij, że...
Kinga: Uzasadnij, że
a) |x| ≤ 0 ⇒ x = 0
b) 2a + 3 = 7 ⇒ a jest liczbą wymierną
c) a × b jest liczbą niewymierną ⇒ a jest liczbą niewymierną lub b jest liczbą niewymierną.
28 paź 20:04
Janek191:
b) 2 a + 3 = 7 ⇒ 2 a = 4 ⇒ a = 2 − liczba wymierna
28 paź 20:06
PW: c) metodą nie wprost − pomyśleć co by było, gdyby
nieprawda, że (a jest liczbą niewymierną lub b jest liczbą niewymierną)
− zaprzeczenie alternatywy.
28 paź 20:11
Kinga: Jak wyjaśnić podpunkt a, to z nim mam największy problem, gdyż wiem dlaczego tak jest, ale nie
wiem jak to zapisać
28 paź 20:28
Omikron: Z własności wartości bezwzględnej |x|≥0
Mamy więc 0≥|x|≥0 ⇒ |x|=0 ⇒ x=0
28 paź 20:38