parabola
5-latek: Znalezc parabole stopnia drugiego przechodzaca przez 3 punkty
P
1=(1,1) P
2=(−1,3) P
3=(2,3)
| | (x+1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x+1) | |
y= 1* |
| +3* |
| +3* |
| |
| | (1+1)(1−2) | | (−1−1)(−1−1) | | (2−1)(2+1) | |
y= x
2−x+1 (po obliczeniach
28 paź 19:31
Saizou :
można też skorzystać z tego że y=ax
2+bx+c i podstawić kolejne punkty i mieć układ trzech
równań,
| | −1+2 | | 1 | |
albo zauważ osią symetrii tej paraboli jest prosta x= |
| = |
| i pomyśl co dalej |
| | 2 | | 2 | |
28 paź 19:48
5-latek: czesc
Saizou 
Nie chcialem robic ukadem .
A jak zauwazyles ze osia symetrii jest ta prosta ?
28 paź 19:50
Janek191:
| | − 1 + 2 | | 1 | |
f( − 1) = f(2) = 3 ⇒ p = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 paź 19:52
Saizou :
zauważ że punkty P
2 i P
3 mają tę samą współrzędną y, czyli leżą na na prostej y=3,
| | x2+x3 | |
z symetryczności paraboli mamy że oś symetrii to x= |
| |
| | 2 | |
28 paź 19:54
5-latek: Dobrze
| | 1 | | 1 | |
Teraz f(0,5)= a* |
| +b* |
| +c =q |
| | 4 | | 2 | |
Ale nie mam dalej pomysla
28 paź 19:56
5-latek: Witaj
Janek191
Saizou narysowalem sobie to na ukladzie teraz i zauwazylem .
28 paź 19:59
Janek191:
Postać kanoniczna funkcji
28 paź 19:59
Janek191:
Witaj 5 − latku

Jak tam zdrowie ?
28 paź 19:59
Saizou :
f(x)=(x−x
w)
2+y
w
i podstaw punkt P
1
28 paź 20:00
5-latek: tak Janek 191 ja o niej pomyslaem nawet tylko ze nie mam q
y=a(x+0,5)2+q ale co za q ?
28 paź 20:00
Janek191:
Układ równań − wylicz a i q
28 paź 20:02
Saizou :
q to yw, bierze się to z przesunięcia funkcji f(x)=x2 o wektor [p,q]=[xw, yw]
28 paź 20:02
Saizou : no ta, jeszcze współczynnik a
28 paź 20:03
5-latek: czyli tak
1=a(1+0,5)2+yw
I mam teraz dwie niewiadome a i yw
Ale jesli za a przyjme 1 to dostane
1=2,25 +yw
−1,25= yw
Wtedy postac kanoniczna bedzie taka
y=(x+0,5)2−1,25
y= x2+x+0,25−1,25
y=x2+x−1
==============
czyli musialem sie przedtem pomylic w obliczeniach
28 paź 20:07
5-latek: y=(x−0,5)
2+y
w
1= (1−0,5)
2+y
w
1= 0,25+y
w
y= (x−0,5)
2+U{3}[4}
y=x
2−x+1
=============
Nie wiem co ja tam wyzej napisalem
28 paź 20:15
Mariusz:
5−latek użył interpolacji wielomianowej Lagrange
28 paź 20:34
jc: Mamy nieskończenie wiele paraboli przechodzących przez 3 punkty.
Drugi przykład: 6−x−y = (x−y+2)2
28 paź 21:22
5-latek: Witam

Mariusz znalazlem taki wzor i chcialem go wyprobowac
jc 
Porobie sobie pare zadan z kwadratowej i wroce do tego jeszcze ,zwlaszcze ze widzialem podobne
zadania w zbiorze z wielomianow tez .
28 paź 21:30
Mariusz:
Jeżeli masz danych n+1 punktów to ta interpolacja pozwoli ci znaleźć
wielomian stopnia n przechodzący przez te punkty
Napisałem nawet programik w C do tej interpolacji
(w C bo użyłem tablic z dynamiczną alokacją pamięci
a w Pascalu miałem tylko tablice o stałym rozmiarze
Może coś dałoby się wykombinować wskaźnikami ale miałem je ponad 15 lat temu)
29 paź 10:54
5-latek: Witaj
Mariusz 
To byloby praktyczne zastosowanie tej interpolacji .
Masz 7 punktow piszsesz wielomioan stopnia 6 szostego .
29 paź 11:28
Mariusz:
Zastosowanie interpolacji jest też takie
masz dane wartości funkcji w kilku punktach a chcesz znaleźć
przybliżoną wartość funkcji w innym punkcie należącym do przedziału (min(x),max(x))
min(x) najmniejsza wartość odciętej pośród podanych punktów
max(x) największa wartość odciętej pośród podanych punktów
29 paź 12:10
Mariusz:
Jak masz ∑k=0n km m=const
to możesz użyć funkcji tworzącej , rachunku różnicowego i dolnych silni
albo właśnie wypisać kilka wartości takiej sumy i zastosować interpolację
(zadziała bo suma ta jest wielomianem)
29 paź 12:20
5-latek: Na razie CI bardzo dziekuje za wiadomosci
To sa bardzo wazne wiadomosci .
Podejrzewam ze nawet niektorzy studenci o tym nie wiedza
Moze ktos tez skorzysta .
29 paź 13:10
Mariusz:
Kiedyś pokazywałem Vaxowi jak rozwiązywać równania wielomianowe trzeciego i czwartego
stopnia i jakoś się to udało
Teraz gdy próbowałem pokazać zefowi jak liczyć calki nieoznaczone to już mi nie wyszło
Nie reagował gdy mu napisałem że algebra przydaje się do całkowania funkcji wymiernych
poza tym przestał odpowiadać i nawet nie skończyliśmy z całkowaniem funkcji wymiernych
Został nam przypadek gdy dobre efekty daje wydzielenie części wymiernej całki
Chciałem aby najpierw dobrze przećwiczył całkowanie funkcji wymiernych ponieważ
wiele podstawień sprowadza całki do całek z funkcji wymiernej
− podstawienia Eulera
−podstawienia Czebyszowa (z różniczką dwumienną)
− trygonometryczne podstawienie (w lit ang Weierstrass' substitution)
Z uczniami takimi jak Vax lepiej się współpracuje ale w klasie są
też mniej zdolni jak zef więc nauczyciel im także powinien umieć przekazać wiedzę
Aby pomóc na forum uczeń musi reagować na polecenia bo my dwójek nie dajemy
Co do interpolacji , pytanie
Skąd bierze się wzorek na wielomian interpolacyjny Lagrange
29 paź 17:30
5-latek: Mariusz
Ja to jeszce dobrze doczytam gdy bede przy wielomianoach gdyz tam tez beda wielomiany
symetryczne
Znalazlem do tego takie twierdzenie w tej ksiazce
Istnieje jedyny wielomian Pn(x) stopnia nie wyzszsego od n majacy te wlasnosc ze jego
wartosci przy n+1 danych roznych wartosciach zmiennej x = x1,x2, x3,... ,xn+1 sa
odpowiednio rowne danym liczbom y1,y2 ... y+{n+1}
Jest przedstawiony dowod tez
Ale jak mowie wroce do tego przy wielomianach ,jesli pozwolisz .
29 paź 17:48
Mariusz:
Jeżeli po dowolnej permutacji zmiennych otrzymamy ten sam wielomian
to wielomian jest symetryczny
(każde przestawienie wyrazów ciągu to już inna permutacja)
29 paź 18:44