Walec
kornik:

Oblicz objętość walca którego powierzchnię boczną można otrzymać przez rozwinięcie prostokąta o
wymiarach 6 cm i 10 cm. Rozważ 2 przypadki.
Zrobiłem tak:
PRZYPADEK 1
V=πr
2*h
V=π*5
2*6
V=150 π cm
3
PRZYPADEK 2
V=πr
2*h
V=π*3
2*10
V=90π cm
3
I teraz właśnie nie wiem jak dalej czy to juz koniec? No i czy to wogóle dobrze jest
zrobione...
10 sty 14:44
Fruu: cos z tym promieniem nie jest tak, bo w 1 przypadku 10 to nie jest srednica. Tak samo w 2
przypadku 6 nie jest srednica
10 sty 14:50
kornik: No i jest przypał tak myślałem że promień jest źle
10 sty 14:54
Fruu: Hm, ciekawe to zad. Na razie nie mam pomyslu.
10 sty 15:00