matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Krzysiek:
a+b
≥ (a
b
b
a
)
1
a+b
2
28 paź 15:39
Krzysiek:
a,b > 0
28 paź 15:39
Krzysiek:
?
28 paź 17:48
Krzysiek:
28 paź 21:28
jc:
Funkcja log jest funkcją wypukłą. x log a + y log b ≤ log (xa + yb), x,y ≥ 0, x+y=1, a,b > 0 Podstawmy x=b/(a+b), y=a/(a+b). xa+yb = 2ab/(a+b) ≤ (a+b)/2 bo 4ab ≤ (a+b)
2
. Mamy więc
b
a
2ab
a+b
log a +
log b ≤ log
≤ log
a+b
a+b
a+b
2
Teraz wystarczy pozbyć się logarytmów (log jest funkcją rosnącą).
a+b
(a
b
b
a
)
1/(a+b)
≤
2
28 paź 22:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick