monotonicznosc funkcji wymiernej
PrzyszlyMakler: monotoniczność funkcji wymiernej.
Witam. Mam pytanie, czy da się sprawdzić w sposób algebraiczny monotoczniczność funkcji
wymiernej? Podkreślam− nie rysując wykresu?
| | 2x+2 | | 4 | |
No i dla przkładu jakaś funkcja wymierna f(x) = |
| po uproszczeniu = |
| + 2 |
| | x−1 | | x−1 | |
28 paź 14:13
Jerzy:
Tak , licząc jej pochodną.
28 paź 14:15
PrzyszlyMakler: czy to jedyny sposób?
28 paź 14:18
Bogdan:
Nie, nie jedyny. Można zbadać znak różnicy f(x2) − f(x1) przy założeniu x2 − x1 > 0
osobno w przedziałach: (−∞, 1), (1, +∞).
Jeśli f(x2) − f(x1) > 0 to funkcja w określonym przedziale jest rosnąca, a jeśli
f(x2) − f(x1) < 0 to jest malejąca
28 paź 14:36
Jack:
ewentualnie z definicji.
1)
zakladamy, ze x
2 > x
1 (oczywiscie x
1,x
2 ∊ D
f)
wtedy badamy f(x
2) − f(x
1)
jesli jest > 0 to funkcja rosnie, jesli < 0 to maleje, jesli = 0 to jest stala.
jesli ≤ albo ≥ to albo nierosnaca albo niemalejaca.
no to jedziem.
| | 2x2+2 | | 4 | |
f(x2) = |
| = |
| + 2 |
| | x2−1 | | x2−1 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
f(x2) − f(x1) = |
| + 2 − ( |
| + 2) = |
| − |
| = |
| | x2−1 | | x1−1 | | x2−1 | | x1−1 | |
| | 4x1 − 4 − 4x2 + 4 | | 4(x1 − x2) | |
= |
| = |
| |
| | (x2−1)(x1−1) | | (x2 − 1)(x1 − 1) | |
No i teraz, zalozylismy, ze x
2 > x
1 czyli inaczej x
2 − x
1 > 0
zatem x
1 − x
2 < 0 czyli licznik ujemny.
28 paź 14:36
Jack: i teraz wykorzystujemy post Bogdana
czyli w przedzialach (−∞;1) , (1;∞)
zatem
1) dla x1,x2 ∊ (−∞;1)
mianownik to (x2−1)(x1−1)
x2 − 1 < 0 (bo dziedzina)
x1 − 1 < 0 (to samo)
zatem mianownik jest > 0
czyli skoro licznik jest < 0, a mianownik jest > 0 to funkcja maleje w tym przedziale.
teraz 2) x1,x2 ∊ (1;∞)
analogicznie.
28 paź 14:41
Omikron: Przyszły makler, i teraz po przeczytaniu tych rozwiązań odpowiedz na pytanie, czy ta funkcja
jest monotoniczna?
28 paź 14:51
PW: | | 2x+2 | | 2(x−1) | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Dla x = 1 nie jest określona, dla pozostałych x ma definicję
Można powołać się na znane (oczywiste) własności funkcji
gdyż funkcja f powstała z funkcji g w wyniku przesunięcia o wektor [1,2]. Formalnie − wykres
funkcji f itd.
28 paź 18:21