matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc z calka
gate:
prosze o pomoc z calka ∫x3
x
dx
28 paź 14:04
Jerzy:
Przez części: u = x v' = 3
x
1
u' = 1 v =
3
x
ln3
1
1
1
1
= x*
3
x
−
∫3
x
dx = x*
3
x
−
3
x
+ C
ln3
ln3
ln3
ln
2
3
28 paź 14:09
gate:
dzieki
28 paź 14:32