cześć, jak się liczy całkę
gate: cześć, jak się liczy całkę
∫sin2xdx?
28 paź 13:15
Jerzy:
| | dt | |
2x = t , 2dx = dt , dx = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫sintdt = |
| (−cost) = − |
| cos2x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 paź 13:18
gate: dzieki!
28 paź 13:24
gate: a jak zrobic metoda przez czesci calke
∫xsin2xdx
28 paź 13:26
Jerzy:
v' = x v = 1
| | 1 | |
u = sin2x u' = − |
| cos2x |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 1*sin2x − ∫− |
| cos2xdx = sin2x + ∫cos2xdx = sinx + |
| sin2x + C |
| | 2 | | 2 | |
28 paź 13:32
Jerzy:
sorry ...żle
28 paź 13:33
gate: | | 1 | |
jak zamieniles sin2x na − |
| cos2x? |
| | 2 | |
28 paź 13:36
Jerzy:
| | 1 | |
v' = sin2x v = − |
| cos2x |
| | 2 | |
u = x u' = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| xcos2x − ∫− |
| cos2xdx = − |
| xcos2x + |
| ∫cos2xdx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| xcos2x + |
| * |
| sin2x = |
| sin2x − |
| cos2x*x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
28 paź 13:37
gate: dzieki
28 paź 13:40
Mariusz:
Jak chcesz przez części to zapisz sin(2x) jako 2sin(x)cos(x)
i dopiero wtedy możesz prawidłowo dobrać części
28 paź 18:14
Mariusz:
Pisząc poprzedni wpis patrzyłem na tę pierwszą całkę
Jeżeli chodzi o tę drugą całkę to drugi wpis Jerzego jest poprawny
28 paź 18:19