Optymalizacja, dziedzina funkcji, WSiP
nielubiewymyslacnikow: Zadanie optymalizacyjne!
Dane są dwie funkcje f(x)= |x−1|−2 i g(x)= 2mx , razem tworzą trójkąt w układzie współrzędnych.
W rozwiązaniu zadania (w zbiorze) jest napisane: "Łatwo zauważyć, że wykresy funkcji mają dwa
punkty wspólne gdy m ∊ (− 12, 12) jeżeli m∊R\(−12, 12) to funkcja f(x) i
g(x) mają jeden punkt wspólny, nie tworzą więc obszaru wspólnego". Czy ktoś mógłby wytłumaczyć
skąd wzięło się założenie m∊(− 12, 12) ?
28 paź 11:25
Jerzy:

Czarna y = Ix − 1I − 2
Zielone: y = x i y = −x ( m = −1,2 lub m = 1/2)
Jeśli m ∊ (−1/2;1/2) , to prosta g (różowa ) , leży pomiedzy zielonymi prostymi tak,że tnie f
w dwóch punktach
Jeśli m jest poza przedziałem , to prosta ( niebieska ) tnie f tylko w jednym punkcie
28 paź 11:36