Proszę o odpowiedź
magdalena25: Czas połowicznego rozpadu pewnego izotopu wynosi 3h. Ile gramów tego izotopu było 9h temu jeśli
obecnie jest go 1g?
mój końcowy wynik to N0= 1/8= 0,125 co absolutnie nie ma sensu jeśli obecnie jest 1g to 9h temu
powinno być go więcej zanim się rozpadł,
Proszę o rozwiązanie, żebym mogła przeanalizować gdzie zrobiłam błąd.
28 paź 09:20
jc: 3 godziny wcześniej były 2 gramy, 6 godzin wcześniej 4 gramy, 9 godzin wcześniej 8 gramów.
28 paź 09:37
Jerzy:
N(9) = N0*(1/2)9/3 = N0*(1/2)3 = N0*(1/8)
1 g = N0*1/8
N0 = 8 g
28 paź 09:37
magdalena25: ah tak niepotrzebie podzieliłam jeszcze 1/8, kiedy 8 to była juz odpowiedź. dzięki
28 paź 09:41