Szukanie wspólnych stycznych.
zagubiony: Wyznacz równania wspólnych stycznych do wykresów funkcji f(x)=2x2 i g(x)=−2(x−1)2.
Ze sporządzonego rysunku odczytałem, że jedna ze stycznych ma postać y=0.
Jak znaleźć drugą styczną? Czy jedyna możliwość to użycie pochodnych (których jeszcze nie
miałem)?
27 paź 23:45
Eta:

Wspólne styczne mają po jednym punkcie wspólnym z wykresami
równanie stycznych: y= ax+b
to
2x
2=ax+b −2x
2+4x−2=ax+b
2x
2−ax−b=0 −2x
2+(4−a)x−2−b=0
Δ
1=0 Δ
2=0
a
2+8b=0 a
2−8a−8b=0
Rozwiązując układ równań:
otrzymasz : a=0 i b=0 lub a= 4 i b= −2
styczne mają równania:
y=0 , y= 4x−2
28 paź 00:31
Jack: dla
Ety
28 paź 00:34
Eta:
28 paź 00:50