ciagi
leszek: Ciąg geometryczny (an) nie jest ciągiem monotonicznym. Drugi wyraz tego ciągu jest
równy − 80, a czwarty wyraz jest od niego o 60 większy. Oblicz, ile początkowych wyrazów
| | 7 | |
ciągu (an) należy dodać, aby suma tych wyrazów była równa 106 |
| ? |
| | 8 | |
27 paź 23:01
Jack:
a
2 = a
1 * q = − 80
a
4 = a
1 * q
3 = − 80 + 60
zatem
q
2 = 4
q = 2 lub q = − 2
skoro ciag
nie jest monotoniczny to q = − 2
27 paź 23:03
leszek: Tyle zrobiłem, ale nie mogę dojść z tą sumą, ile ma być wyrazów n−począkowych
27 paź 23:06
leszek: i q= − 1/2, bo źle podstawiłeś wartości za a4 i a2
27 paź 23:07
5-latek: a
1= 40
S−masz dane
a
1 dane
q dane
Reszta to tylko proste przeksztalcenia
27 paź 23:11
Jack: faktycznie
kontynuujac
| | 1 | |
skoro a2 = − 80 oraz a2 mozna zapisac jako a1 * q czyli a1 * (− |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
no to (− |
| )a1 = − 80 czyli a1 = 160 |
| | 2 | |
| | 7 | | 855 | |
Suma poczatkowych wyrazow ma byc rowna 107 |
| co sie rowna |
| |
| | 8 | | 8 | |
zatem
| | 1 − qn | |
ze wzoru na Sn = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
musimy znalezc
n. Podstawiajac S
n, a
1 oraz q.
| 855 | | 160 * 2 | | 1 | |
| = |
| * (1 − (− |
| )n) |
| 8 | | 3 | | 2 | |
kontynuuj
27 paź 23:14
Jack: powinienes uzyskac n=9
27 paź 23:16
leszek: nie wychodzi mi jakos
27 paź 23:16
leszek: już ok, dziękuję !
27 paź 23:20
5-latek: Moj blad (mialem podzielic nie pomnozyc przez (−0,5 )
27 paź 23:32
Mila:
a
2=a
1*q
a
4=a
1*q
3=−80+60⇔
a
1*q
3=−20⇔
Ciąg nie jest monotoniczny, w takim razie
| 855 | | 2 | | 1 | |
| =160*(− |
| )*((− |
| )n−1) |
| 8 | | 3 | | 2 | |
| 855 | | −3 | | 1 | |
| * |
| =((− |
| )n−1) |
| 8 | | 320 | | 2 | |
n=9
sprawdzam sumę :
| | 5 | | 5 | | 5 | | 15 | | 7 | |
160−80+40−20+10−5+ |
| − |
| + |
| =105+ |
| =106 |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
27 paź 23:33
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
czasmi za szybko pisze niz pomysle i wyjdzie np tak jak tutaj
27 paź 23:47
Mila:
Witam i dobranoc. Mnie też się to często zdarza.
28 paź 00:23
Jack: jestesmy tylko ludzmi,bledy sie zdarzaja
28 paź 00:32