równanie
Paweł: 2 xlog2/3x=4√32/3
27 paź 22:31
5-latek: Jak zdazylem zauwazyc to ty kolego wpisujesz tyllko takie dosyc trudne przyklady i jak ktos
rozwiaze to
piszesz ze tak samo wlasnie zrobilem
Wiec napisz tutaj swoje rozwiazanie albo przynajmniej probe rozwiazania
27 paź 22:39
Paweł: Dziś to jest trzeci przykład który wstawiłem. W żadnym nie napisałem, że właśnie tak to
zrobiłem. W 1 z nich podziękowałem za pomoc, w drugim zaś napisałem, że udało mi się policzyć
w celu informacji dla kolejnych osób, które chciałby mi ewentualnie udzielić pomocy

.
27 paź 22:44
Mila:
Spokojnie Panowie, nie spamujemy.
xlog2/3 (x)=4√32/3 takie to równanie?
27 paź 22:47
Paweł: Przed x jest dwójka jeszcze. 2xlog...
27 paź 22:50
5-latek: Bede musial jednak isc do mamy i powiedziec jej ze zawsze mowila prawde
Ze jednak anioly istnieja
27 paź 22:51
Mila:
| 4√32 | | 2*4√2 | |
| = |
| =2*4√2/3 |
| 4√3 | | 4√3 | |
x>0
2*x
log2/3(x)=2*
4√2/3
| | 2 | |
xlog2/3(x)=( |
| )1/4 /log2/3 |
| | 3 | |
| | 2 | |
log2/3(xlog2/3(x))=log2/3( |
| )1/4⇔ |
| | 3 | |
| | 1 | |
log2/3(x)*log2/3(x)= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
log2/3(x)= |
| lub log2/3(x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | √2 | | √6 | | 3 | | √3 | | √6 | |
x=( |
| )1/2= |
| = |
| lub x=( |
| )1/2= |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | | 2 | | √2 | | 2 | |
27 paź 23:10
piotr: log2/32(x) = 4√2/3
⇒ log2/3(x) = 4√2/3 ∨ log2/3(x) = −4√2/3
27 paź 23:12
piotr: moje źle, zapomniałem zlogarytmować prawą stronę
27 paź 23:17