wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu
123123: Proszę o pomoc, mam wyznaczyć wszystkie pierwiastki wielomianu i nie zbyt wiem jak się do tego
zabrać
w(x)=x3 + 3x2 − 38x − 10 w(5)=0
27 paź 22:30
5-latek: Teraz podziel (x3+3x2−38x−10) : (x−5)
27 paź 22:45
Alek: p= −10;−5;−2;−1;1;2;5;10
q= −1;1
p przez q
sprawdzasz wszystkie przypadki
np. −10/−1 czyli W(10)= 1000+300−380−10 różne od zera więc nie jest
W(2)= 8+12−76−10 różne od zera
Znajać też w(5)= 0
podzielić hornerem
w(x)/x−5
wyjdzie p(x)
liczysz deltę i masz pierwiastki
27 paź 22:45
piotr: podziel w(x) przez dwumian x−5
27 paź 22:49
piotr: po podzieleniu: (x2+8 x+2)
27 paź 22:50
jamm: podzielilem, teraz mam liczyć delte?
27 paź 22:52
jamm: bo mam teraz nawiasy (x−5)(x2+8x+2) i wiem z 1 nawiasu ze jedno miejsce zerowe to 5
27 paź 22:52
5-latek:
27 paź 22:53
piotr: 1/2 (−8−2 √14)
1/2 (−8+2 √14)
27 paź 22:54