matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciągu
Ania:
Ktos by pomógł jeszcze z tym ?
Bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać ..ciągle wychodzi mi symbol nieoznaczony
lim
√
3n+2
Pierwiastek stopnia {2n+1} (ps. przepraszam za taki zapis ) n→
∞
27 paź 22:08
piotr:
lim
n→
∞
(3n+2)
1/(2n+1)
= 1
27 paź 22:14
piotr:
(3n+2)
1/(2n+1)
= e
ln((3n+2)
1/(2n+1)
)
= e
(ln(3n+2))/(2n+1)
ln(3n+2)
lim
= 0
2n+1
27 paź 22:27
Ania:
dziękuje
27 paź 22:33