geometria analityczna
niewiemoc: Witam, poszukuje pomysłu na zadanie z geometrii analityczne

zad1. Punkt A(3;2), B(7;2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego. Oblicz współrzędne
trzeciego wierzchołka tego trójkąta.
Wyznaczyłem sobie środek odcinka |AB|
Obliczyłem jego długość = 4
więc h= 2
√3
Rozumiem że wierzchołek może być w dwóch punktach. Nie wiem w jaki sposób to obliczyć

Z góry
dziękuję za okazane wskazówki =)
27 paź 21:30
jc: To masz wszystko, wystarczy napisać wynik.
C = (5, 2 + 2 √3) lub C=(5, 2 − 2 √3)
27 paź 21:38
niewiemoc: Aż mi się nie chce wierzyć że to prawidłowa odpowiedź, niestety odpowiedzi do tego zadania nie
posiadam i dziękuję za pomoc
27 paź 21:57
Adamm: popatrz na twoje współrzędne y, mają taką samą wartość, bok AB jest równoległy z osią x
27 paź 21:59
niewiemoc: Tak jest, nie kwestionuje rozwiązania wyżej. A może jakiś inny sposób żeby to rozwiązać?
27 paź 22:02
5-latek: Oczywiscie ze jest . Tylko teraz w liceum nie ucza wzorow na obroty .
Twoj pomysl tez dobry jest
27 paź 22:12
Mila:

A(3;2), B(7;2)
|AB|=4
h=2
√3
S=(5,2)
SC
→=[0,2
√3] lub SC
→=[0,−2
√3]
S=(5,2)→T
[0,2√3] =
C1=(5,2+2√3)
lub
S=(5,2)→T
[0,−2√3] =
C2=(5,2−2√3)
27 paź 22:20
niewiemoc: Już wszystko jasne

Dziękuje za pomoc!
27 paź 22:24
Mila:
27 paź 22:24