tryg
edd: | | π | |
jesli wiesz ze α ∊ ( |
| ; π) ustal znak wartosci wyrazenia sin2α |
| | 2 | |
| | π | |
jesli α∊( |
| ; π) to jest w II cwiartce czyli dodatnie ale podwojany kat juz bedzie w 3 |
| | 2 | |
cwiartce czyli ujemny?
dobrze rozumiem? i jak to zapisac
27 paź 21:17
5-latek: A czemu w 3 skoro podwajamy a jest w 2 to bedzie przeciez w 4 cwairtce .
sin2α= 2sinα*cosα
wartosc tego wyrazenia w 2 cwiartce bedzie mniejsza od zera
sinα w 2 cw (+)
cosα w2 cw(−)
27 paź 21:24
Adamm: α∊(π/2;π) ⇔ π/2<α<π ⇔ π<2α<2π ⇔ 2α∊(π;2π)
będzie ujemny, tak, ale nie musi być w 3 ćwiartce
27 paź 21:26
Adamm: | | 3 | |
będzie w 3 lub 4 ćwiartce lub równy |
| π |
| | 2 | |
27 paź 21:28
edd: aha dzieki, mam jeszcze jedno zadanie mozecie dac chociaz wskazówke?
zapisz wyrazenie w postaci iloczynu
a)1+cosα
b) 1+sinα
27 paź 21:30
27 paź 21:35
5-latek: | | 1 | | 1 | |
1+sinα= 2sin2(45o+ |
| α)= 2cos2(45o− |
| α) |
| | 2 | | 2 | |
27 paź 21:37