jak rozwiązywać takie zadania
Lichtarz: Witam i proszę o pomoc.
Mam podane dwie dane:
| | a | |
sinα= |
| oraz punkt A (xa, ya) |
| | c | |
Mam napisać wzór funkcji przechodzącej przez punkt A i jednocześnie nachylonej do osi OX pod
kątem α .
Jak mam się zabrać do tego zadania?
(specjalnie nie podawałem konkretnych danych)
27 paź 20:02
5-latek: | | sinα | |
y=( |
| )(x−xa)+ya |
| | √1−sin2α | |
27 paź 20:07
Lichtarz: Czyli z własnościfunkcji trygonometrycznych. Doszedłem do tego jakoś sam (chyba?)
27 paź 20:09
5-latek: To gratuluje.
27 paź 20:16
Lichtarz: 5−latek. Przerpaszam. Jaczkolwiek wyliczenie a ze wzoru a= tgα jest dla mnie oczywiste, to
nieoczywiste dla mnie jest działanie (x − xa)+ya mógłbyś wytłumaczyć?
27 paź 20:17
5-latek: W czasie kiedy chodzilem do szkoly to takie bylo rownanie prostej przechodzaej przez punkt
Wy macie niesmiertelne b
27 paź 20:22
5-latek: y−y0= m(x−x0)
y= m(x−x0)+y0 gdzie (x0 i y0 ) to wspolrzedne punktu
=================
27 paź 20:25
Lichtarz: Wy macie... Ja nie miałem takiej matmy. Sam się teraz uczę będąc około 30
27 paź 20:26
5-latek: Wiem o tym Panie
typowy humanie
27 paź 20:27
5-latek: I powodzenia .
27 paź 20:28