Trygonometria
cotyniepowiesz98:
Wykaz że dla każdego kąta alfa prawdziwa jest równość
4(sin6α + cos6α) = 1 + 3cos22α
Moja próba (zamiast alfa będę pisać x)
L= 4(sin2x + cos2x)(sin4x−sin2xcos2x + cos4x) = 4 * 1 * (drugi nawias)
27 paź 19:14
Adamm: =4((sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x−sin2xcos2x)=4(1−3sin2xcos2x)=
=4−12sin2xcos2x=4−3sin2(2α)=1+3cos2(2α)
27 paź 19:22
Eta:
a
6+b
6=(a
2+b
2)
3−3a
2b
2(a
2+b
2)
| | 3 | |
to L=4[(sin2α+cos2α)3−3sin2α*cos2α(sin2α+cos2α) = 4(1− |
| *sin22α)= |
| | 4 | |
4−3sin
22α= 4−3(1−cos
22α)= 1+3cos
22α= P
27 paź 19:25