Układ równań z parametrem
Julka: | | ⎧ | y= x2 −x −2 | |
| Wyznacz wartość parametru k, dla której układ równań | ⎩ | y= −3x + k +1 | ma
|
dokładnie jedno rozwiązanie. Podaj rozwiązanie
Proszę pomóżcie
27 paź 18:27
ICSP: Rozwiąż go. Najlepiej metodą podstawiania.
27 paź 18:29
Julka: Wychodzi k = x2 +2x −1 i co dalej?
27 paź 18:36
ICSP: Sprowadź do równania kwadratowego.
Kiedy równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie ?
27 paź 18:39
Julka: Gdy Delta = 0
27 paź 18:42
Julka: k = −2?
27 paź 18:44
ICSP: Nie sprawdziłem obliczeń
x2 − x − 2 = −3x + k + 1
x2 + 2x −3 = k
x2 + 2x + 1 + (k − 4) = 0
k = 4
27 paź 18:48
5-latek:

czarny to y=x
2−x−2
czerwony to y=−3x
dla k=−2
y=−3x−2+1= −3x−1 (niebieski
wiec to nie to .
27 paź 18:52
Julka: Jak już to k = −4
27 paź 19:20
ICSP: Faktycznie, nie zmieniłem znaku.
k = −4
27 paź 19:27