Kapitalizacja
Weronika_00: Pan A wpłacił na lokatę oprocentowaną roczną stopą procentową 8% z półroczną kapitalizacją
kwotę 1000zł. Pan B w tym samym czasie wpłacił 800zł na lokatę z kapitalizacją odsetek co
roku. Ile powinna wynosić roczna stopa procentowa dla lokaty B, aby wartości obu lokat
zrównały się po 2 latach?
a) r = 21% zaokrąglając procent do liczby całkowitej
b) r = 20, 83% z dokładnością do 2 miejsc po przecinku
c) ) r = 23%
d) ) r = 20, 93% z dokładnością do 2 miejsc po przecinku
27 paź 18:26
27 paź 19:03
Mila:
A:
n=2*2=4 − liczba okresów kapitalizacji
B:
n=2
| | 4 | | p | |
1000*(1+ |
| )4=800*(1+ |
| )2 |
| | 100 | | 100 | |
120.93=100+p
p≈20.93%
27 paź 21:14
Weronika_00: O jejku,dzięki
27 paź 21:48