Usuń niewymierność z mianownika
apopek: Jak usunąć ułamek z mianownika?
1/√1 + √2
27 paź 17:26
maciuś: rozszerz przez
√1−
√2
27 paź 17:27
5-latek: Przeciez √1=1 to co tutaj usuwac ?
27 paź 17:27
5-latek: macius ten zapis jest jednoznaczny i nie ma powodu go zmieniac
27 paź 17:30
maciuś: w mianowniku jest tylko √2 czy √1+√2 ? nie trzeba uwymiernić mianownika?
27 paź 17:36
5-latek: | | 1 | |
zapis jest taki |
| +√2 wiec co chcesz usuwac z mianownika |
| | √1 | |
ten zapis w poscie 17:26 jest jednoznaczny przeciez .
27 paź 17:41
Mila:
apopek Ułamki tutaj piszemy za pomocą dużej litery U :
U {licznik}{mianownik} bez spacji po literze U.
Mogłeś zapisać za pomocą nawiasów) tak: 1/(
√1+
√2)
| 1 | | 1 | | 1−√2 | | 1−√2 | |
| = |
| * |
| = |
| =√2−1 |
| √1+√2 | | 1+√2 | | 1−√2 | | 1−2 | |
27 paź 17:43