Bryły
Ola98: Przekątna prostopadloscianu ma długość d=11 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy
prostopadloscianu kąt alfa=43 stopnie zaś z płaszczyzną jednej ze ścian bocznych
kąt beta=21 stopni. Oblicz objętość prostopadloscianu z dokładnością do 1 cm3.
Mam obliczona wysokość wyszło mi, że ma 7,5 cm
27 paź 15:27
Ola98: Pomoże mi ktoś

Wysokość obliczyłam ze sin43 stopni
27 paź 16:24
Ola98: halo
27 paź 16:36
Mila:

α=43
o
β=21
o
W ΔD'DB:
H=11*sin(43
o)≈7.5, H≈7.5 cm
p=11*cos(43
0)≈8.
W ΔD'AB:
sin(21
o)=U{a}{11)
a=11*cos(21
o)≈3.9
W ΔDAB:
p
2=a
2+b
2
8
2=3.94
2+b
2
b≈7
V=3.94*7*7.5
27 paź 17:39