Rysowanie wykresu
Adam: Hej, jeśli mam do narysowania wykres funkcji: f(x)=||x−1|−3|
To jak powinienem to zrobić krok po kroku?
1) f(x)=|x|
2) u[0,−3] i odbijam nad oś OX
3) u[1,0]
Mogę od razu przesunąć o wektor u[1,3] a potem odbić? Jeśli tak to są przypadki kiedy zrobić
tego nie mogę?
27 paź 14:07
Jerzy:
1) f(x) = x − 1
2) f(x) = Ix−1I
3) f(x) = Ix−1I − 3
4) f(x) = IIx−1I−3I
27 paź 14:09
Adam: a jeśli mam taki przykład
f(x)=x
2−3|x|+2
1) f(x)=x
2−3x+2
Δ=1
Punkt przecięcia z osią OY
(0.2)
Teraz rysuję wykres a następnie to co jest po prawej stronie odbijam względem osi OY na lewą
stronę?
27 paź 14:18
Jerzy:
Tak.
27 paź 14:21
Adam: To może kolejny przykład
f(x)=x|x−4| co w takim przykładzie powinienem zrobić po kolei?
27 paź 14:43
Jerzy:
Dla x − 4 ≥ 0 rysujesz: f(x) = x2 − 4x
Dla x − 4 < 0 rysujesz: f(x) = −x2 + 4
27 paź 14:45
Jerzy:
w drugim na koncu oczywiście: + 4x
27 paź 14:46
Adam: Dobra rozumiem, dziękuję
27 paź 14:48