matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Dominika:
Bardzo proszę o pomoc:
http://imageshack.com/a/img924/8125/dC2F1i.jpg
27 paź 14:02
Adamm:
2
a)
3
√
8/125
=
3
√
(2/5)
3
=
5
b)
3
√
27/8000
=
3
√
(3/20)
3
=3/20 c)
3
√
1+61/64
=
3
√
125/64
=
3
√
(5/4)
3
=5/4 d)
3
√
2+10/27
=
3
√
64/27
=
3
√
(4/3)
3
=4/3 a)
3
√
250
=
3
√
125*2
=
3
√
5
3
*2
=5
3
√
2
b)
3
√
375
=
3
√
125*3
=5
3
√
3
c)
3
√
135
=
3
√
27*5
=
3
√
3
3
*5
=3
3
√
5
27 paź 15:32