Obliczanie prawdopodobieństwa
jano: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − za drugim i trzecim razem wypadnie reszka lub wypadną dokładnie trzy orły z rzędu
B − wypadnie więcej orłów niż reszek
27 paź 13:57
Mila:
|Ω|=2
5
b)
B−wypadnie więcej orłów niż reszek⇔ Wypadną 3 orły i dwie reszki
| | | |
(O,O,O,R,R)− to będzie | =10 zdarzeń |
| | |
lub
wypadną 4 orły i 1 reszka
| | | |
(O,O,O,O,R) − to będzie | =5 zdarzeń |
| | |
lub
wypadnie 5 orłów
(OOOOO) − 1 zdarzenie
27 paź 19:01