Rozwiąż równanie
Mymala: Nie wiem zupełnie jak się za to zabrać

ma ktoś może jakiś pomysł?
(
√5+2√6)
x + (
√5−2√6)
x=10
z góry dziękuję za pomoc
27 paź 13:44
Jerzy:
| | 1 | |
Wskazówka: √5−2√6 = |
| |
| | √5+2√6 | |
27 paź 13:46
Mymala: a później dobrym tropem idę, jeżeli chcę wyciągnąć jedno przed nawias?
27 paź 13:52
Jerzy:
t =
√5+2√6
| | 1 | |
tx + |
| = 10 i znowu podstawiasz: u = tx i u > 0 |
| | tx | |
27 paź 13:54
Mymala: aa no tak! że o tym nie pomyślałam..
wyszło mi już wszystko, dziękuję bardzo
27 paź 14:05