pomocy :( logarytmy
darek112: Określ dziedzinę funkcji
f(x)= log|2−x| [(1/4)x2 − 10 −4]
Rozwiaz równanie
logx(4x2 +x − 4)=3
logx (x+2/x)=1
27 paź 12:22
Jerzy:
Warunki:
1) I2−xI > 0
2) I2−xI ≠ 1
3)(1/4)x2−10 − 4 > 0
i próbuj.
27 paź 12:29
Jerzy:
Wskazówka do 3) (1/4)x2−10 = 410 − x2
27 paź 12:30
darek112: 410−x2 > 41
10−x2 > 1
−x2>−9
x2>9
X=3 v x=−3?
27 paź 12:36
Jerzy:
Żle .. −x2 > − 9 ⇔ x2 < 9 ... i licz.
27 paź 12:37
darek112: x<3 v x>−3?
27 paź 12:39
Jerzy:
Nie
27 paź 12:41
darek112: x2−9<0 itd...?
27 paź 12:43
Jerzy:
x2 < 9 ⇔ x ∊ (−3,3)
27 paź 12:44
Janek191:
tak
27 paź 12:44
darek112: Dziękuję
27 paź 12:45