ciagi
mati: Pokaż ze ciąg jest rosnący: a[0]=1, a[n+1]=1/2(a[n]+4).
Pomoże ktoś odejmuje a[n+1]−a[n] i nwm co dalej ?
27 paź 12:10
mati: ?
27 paź 12:40
Janek191:
a0 = 1 an+1 = 0,5( an + 4) ?
27 paź 12:47
mati: tak, nie wiedziałem jak to napisać xd
27 paź 12:52
piotr1973: Rozwiązanie równania rekurencyjnego:
a(n) = 4−3*2−n
27 paź 12:59
mati: a powiedziałbyś mi jak na to wpadłeś ? bo nie moge tego zauważyć
27 paź 13:06
Adamm: a
0≤4
zakładając że a
n≤4
| | 1 | | 1 | |
an+1= |
| (an+4)= |
| an+2≤4 |
| | 2 | | 2 | |
ciąg jest rosnący
27 paź 16:49
Mila:
Na jakim poziomie to zadanie?
27 paź 17:48
Adamm: zamień nieostre nierówności na ostre
27 paź 18:01
Mila:
Piotr wyznaczył wzór jawny podanego ciągu .
27 paź 18:38
27 paź 20:34