ktoś może to rozwiązać ???????
faust: | | 1 | | | |
znajdź 13 wyraz rozwinięcia dwumianu ( 9x + |
| )n wiedząc, że | = 105 |
| | 3x | | |
27 paź 12:03
5-latek: | (n−2)!(n−1)n | |
| = 105 |
| 2(n−2)! | |
wylicz n
Potem znajdz ten wyraz
27 paź 12:18
faust: | | | |
dobrze dziękuje, a czy 13 wyraz będzie dla k=12 | , bo dla k= 0 mamy pierwszy wyraz |
| | |
tak

27 paź 12:25
piotr1973: n!/(2(n−2)!)=105
1/2 (n−1) n = 105
⇒ n = 15
3 wyraz rozwinięcia dwumianu
| 15! | |
| (9x)3*(1/(3x))12 = 455/(729 x9) |
| 3!12! | |
27 paź 12:25
piotr1973: ** 13 wyrar oczywiście
27 paź 12:26
faust: dzięki tyle mi właśnie wyszło jeszcze raz dzięki
27 paź 12:29