matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Piotr:
sin2x+cosx=0 2sinxcosx+cosx=0 2(1−cos
2
x)*cosx+cosx=0 2cosx−2cos
3
x+cosx=0 −2cos
3
x+3cosx=0 cosx(−2cosx
2
+3)=0 cosx=0 v 2cosx
2
=3
√
6
√
6
cosx=
v cosx=−
2
2
odrzucam te dwa rozwiązaniax
π
Czyli x=
+kπ k∊C
2
dobrze?
27 paź 11:44
ICSP:
źle . sinx ≠ 1 − cos
2
x
27 paź 11:46
Piotr:
Dobra... Faktycznie nie mam tam sin
2
x, mój błąd, dzięki
27 paź 11:49
Piotr:
Tak będzie dobrze? 2sinxcosx+cosx=0 cosx(2sinx+1)=
1
cosx=0 v sinx=−
2
π
π
7π
x=
+kπ v x=−
+2kπ v x=
+2kπ , k∊C
2
6
6
27 paź 12:15
ICSP:
Dobrze
27 paź 16:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick