zadanie wczesniejsze
orka do Jerzego: Też, uważam, że jest źle rozwiązane ale również z innej przyczyny zakladają ze cyfry mogą się
powtarzać a potem
piszą "teraz załóżmy, że cyfrą jedności jest 5. Wówczas cyfrę setek możemy wybrać ze zbioru
{1,2,3,4}"
A moje pytanie dlaczego bez piatki nagle ? wczytaj się w rozwiązanie.
http://www.zadania.info/d1360/4683831
27 paź 10:27
Tadeusz:
to rozwiązanie jest do bani
27 paź 10:33
Tadeusz:
ZERO KONSEKWENCJI
27 paź 10:40
Jerzy:
Podsumujmy ... co inego jest : "utworzyć ze zbioru cyfr" , a co innego "utworzyć z cyfr"
czyli rozwiazanie w "zadania.info" jest błędne
27 paź 11:05
Tadeusz:
jeśli utworzyć z cyfr 0, 1, 2, 3, 4, 5 to
a) dla xx0 mamy 5*6
b) dla xx5 mamy 5*6
27 paź 11:08
5-latek: A coz to orka jestes zablokowana ze piszsesz co rusz nowe tematy ?
27 paź 11:21
Mila:
Liczby o różnych cyfrach podzielne przez 5.
xx0 5*4=20 liczb
xx5 4*4=16 liczb
20+16=36 liczby trzycyfrowe podzielne przez 5 o różnych cyfrach ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
27 paź 15:57
Mila:
Przepraszam, to nie było pytanie do mnie.
27 paź 15:58