łoki: Załóżmy, że gospodarstwo domowe ma do wyboru dwa dobra: A i B o cenach pA = 5zł i pB = 2zł, zaś
dochody nominalne owego gospodarstwa domowego wynoszą 300zł. Przyjmiemy także, że dobra A i B
są dobrami komplementarnymi, konsumowanymi w stosunku A: B = 2:1.
a) Podaj postać analityczną i graficzną krzywych obojętności owego gospodarstwa domowego.
b) Wyznacz optymalną strukturę konsumpcji.
c) Co stanie się z wyznaczoną w punkcie (b) strukturą konsumpcji, jeśli dochody gospodarstwa
domowego spadną o 10% (przy założeniu ceteris paribus)?
d) Jak zmieni się struktura konsumpcji, wyznaczona w podpunkcie (b), jeśli cena dobra B
wzrośnie o 10% (przy założeniu ceteris paribus)?
e) Co można powiedzieć o elastyczności cenowej i dochodowej popytu na dobro B oraz
elastyczności mieszanej popytu na dobro A owego gospodarstwa domowego?
27 paź 10:21
łoki: wie ktoś jak zrobić to zadanie?
28 paź 11:33
winter: I co, rozwiązałeś to zadanie? bo ja mam takie samo?
25 sty 12:45