kombinatoryka
orka: Ile można utworzyć liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5, o cyfrach należących do zbioru {0,
1, 2, 3, 4, 5 } ?
Dobrze myślę z końcówką "zero" jest 6*5 =30
i tyle samo z końcówką "pięć" = 30
czyli 60 ?
27 paź 09:36
Jerzy:
Z końcówką 5 − żle.
27 paź 09:43
Tadeusz:
z końcówką "zero" też źle
27 paź 09:49
Jerzy:
A dlaczego ?
Z końcówką 0 jest dobrze:
Na 1 miejscu jedna z 5, na drugim jedna z 6 = 6*5 = 30
27 paź 09:52
Tadeusz:
to wróć do definicji zbioru ...
Masz wymienione wszystkie jego elementy ... widzisz w nich DWIE PIĄTKI
27 paź 09:55
Tadeusz:
zadanko z pułapką
27 paź 09:56
Jerzy:
A kto powiedział,że cyfry nie mogą się powtarzać ?
27 paź 10:02
Tadeusz:
bo mają być elementami zbioru ... należeć do zbioru
27 paź 10:03
Jerzy:
No tak , masz rację , chociaż nie jestem pewien, czy autor zadania rzeczywiście
zastosował pułapkę. Może ma odpowiedź do zadania
27 paź 10:07
Tadeusz:
... coraz częściej spotyka się zadania gdzie można różnie interpretować treść
27 paź 10:10
Jerzy:
a zwłaszcza w kombinatoryce
27 paź 10:13
27 paź 10:19
Tadeusz:
to rozwiązanie jest do bani ... zero konsekwencji w rozumowaniu
27 paź 11:01