łoki: Funkcja dochodów budżetowych w gospodarce X dana jest wzorem: T = N + Ta + tY, gdzie:
− N (dochody niepodatkowe) = 80,
− Ta (podatek autonomiczny = 20,
− t (stopa opodatkowania) = 20%.
a. Przy jakim poziomie dochodu narodowego (Y) budżet będzie zrównoważony, jeśli 25% wszystkich
wydatków państwa związanych było z obsługą długu publicznego, na którą rząd musiał przeznaczyć
150?
b. Przy jakim poziomie dochodu narodowego (Y) wystąpi deficyt budżetowy, a przy jakim nadwyżka
budżetowa?
27 paź 09:09
łoki: wie ktoś jak zrobić to zadanie?
28 paź 11:33