| 3 √3 | ||
Robie wszystko fajnie, wychodzi trójkąt o kątach 30,60,90 więc wysokość będzie | a, | |
| 2 |
| 9 √3 | 27 √3 | |||
pole podstawy to 6 * | czyli | . | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 27 √3 | 3 √3 | 81 | |||||
A więc Pole całkowite to | * | * | i wychodzi | no bo | ||||
| 3 | 2 | 2 | 4 |
| 81 √3 | ||
Dlaczego zatem w odpowiedzi jest: Pc = | ||
| 4 |
| 32√3 | ||
Pp = 6* | ||
| 4 |
| 3√3 | ||
h= | * tg(60o) = 9/2 | |
| 2 |
| 1 | 32√3 | 9 | ||||
V= | 6* | * | ||||
| 3 | 4 | 2 |
kąt, którym jest mowa w treści zadania jest równy kątowi między wysokością trójkąta ściany
bocznej i wysokością trójkąta równobocznego powstałego po podzieleniu ośmiokąta foremnego
podstawy (różowy kąt)