1
hej: #include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int x=16, y=16;
int main()
{
if (x & y) printf("A");
if (x | y) printf("x");
if (x & (~y)) printf("C");
return 0;
}
co robi ten program nie rozumiem tych warunków mógłby ktoś wyjaśnić
27 paź 00:02
bezendu:
& iloczyn bitowy
| suma bitowa
~negacja bitowa
27 paź 02:16
hej: Tak to wiem ale nie rozumiem kiedy warunek if jest spelniony kiedy zwraca jakakolwiek wartosc,
ta sama
27 paź 09:00
jc: if( warunek ) instrukcja;
Warunek jest traktowany jako liczba. Instrukcja jest wykonywana, jeśli warunek ≠ 0.
27 paź 11:40
Dziadek Mróz:
Warunek jest typu logicznego, fałsz przyjmuje wartość 0, prawda każdą inną.
if (1) → true
if (223) → true
if ("abc") → true
if (0) → false
if (NULL) → false
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − −
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int x = 16, y = 16;
// int x = −16, y = 16;
// int x = 16, y = −16;
// int x = 16, y = 15;
// int x = 0, y = 0;
int main()
{
printf("%d & %d = %d: ", x, y, x & y);
if (x & y)
{
printf("A\n");
}
else
{
printf("false\n");
}
printf("%d | %d = %d: ", x, y, x | y);
if (x | y)
{
printf("x\n");
}
else
{
printf("false\n");
}
printf("%d & %d = %d: ", x, ~y, x & (~y));
if (x & (~y))
{
printf("C\n");
}
else
{
printf("false\n");
}
return 0;
}
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − −
27 paź 12:43