b√2 | ||
nazwijmy jego bok "b", wtedy y = | ||
2 |
b√2 | ||
ale wiemy, ze y = | zatem | |
2 |
b√2 | ||
H = x = | ||
2 |
a2√3 | ||
Wzor na pole trojkata rownobocznego = | ||
4 |
|
| b2√3 | |||||||||||||||||||
P = | = | = | |||||||||||||||||||
4 | 4 | 8 |
b2√3 | |
= 8√2 | |
8 |
64√2 | 64√6 | |||
b2 = | = | |||
√3 | 3 |
64√6 | √6 | √√6 | √√18 | |||||
b = √ | = √64 * √ | = 8* | = 8* | = | ||||
3 | 3 | √3 | 3 |
8 | ||
= | √3√2 | |
3 |
1 | ||
Objetosc ostroslupa to V = | * Pp * H | |
3 |
1 | b√2 | b3√2 | ||||
zatem V = | * b2 * | = | ||||
3 | 2 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |