superpozycja
WKZ: Utworzyć superpozycję, gdzie f(x)=2x−1, g(x)=x2, h(x)=sinx
f o g: F(2x2 −1)
g o g: G(x4)
f o h o g: F(2sinxx−1)
mógłby ktoś zerknąć i powiedzieć czy o to w tym chodzi?
26 paź 22:36
Jack: superpozycja czyli inaczej zlozenie funkcji
f o g to zlozenie funkcji f i g, inaczej zapisujac :
skoro f(x) = 2x−1, g(x) = x2, to
f o g = f(g(x)) = f(x2) = 2(x2)−1 = 2x2 − 1
natomiast nie za bardzo rozumiem zapis F(2x2−1) ?
chyba ze to ma okreslac wynik
26 paź 22:41
Jack: jak rozumiem to sa wyniki, zatem
g o g = g(g(x)) = g(x2) = (x2)2 = x4
f o h o g = f(h o g) = f(h(g(x))) = f(h(x2)) = f(sin x2) = 2(sinx2)−1 = 2sinx2 − 1
26 paź 22:47
WKZ: Thx
Jack o to właśnie mi chodziło
26 paź 22:48
Eta:

dla
Jacka
26 paź 22:49
Jack:
26 paź 22:55